Hunden Frida sades vara frisk och utan anmärkning, men veckor efter att den nya ägaren fått 640948-swedish-vallhundhunden märkte han att någonting var fel. Detta är någonting som dessvärre är vanligt och problemen gör att det kostar mycket för den nya ägaren att få hunden frisk – en kostnad som alla inte har, och frågan är vem som egentligen ska betala?

Det handlar om Lars Henriksson, en man från Helsingborg som länge drömt om att skaffa hund men när han väl gjorde det var det dock inte lika enkelt som han föreställde sig, eftersom den som sålde hunden inte lyfte de sjukdomar som hunden hade – någonting han snart märkte.

Hon låg mest i soffan och sov hela tiden. Jag tänkte att det berodde på att hon behövde vänja sig vid sitt nya hem. Men sen slutade hon helt att äta, trots att jag försökte med olika foder. HD.se

Inte ovanligt att köpa sjuk hund

Och detta är dessvärre ingenting som är helt ovanligt – att man får en hund som bär
på sjukdomar. Som tur är finns det nästintill alltid hjälp att få, oavsett om det handlar om borttagning av tandsten på hund och katt eller att man ska göra något större ingrepp på djuret. Dessvärre är det ju väldigt kostsamt att gå till veterinären, och när en fått det lovat att hunden ska vara frisk är det inte en rolig affär att göra.

Vanliga hundsjukdomar

Som tur är är Lars Henriksson en sådan djurvän att han snabbt tog sin hund till veterinären när han475411-dental-prosthesis upptäckte att hälsan inte var som det ska, men det är långt ifrån alla som är lika noggranna. Ett stort problem hos många hundar är tandhälsan, där tandsten kan leda till tandkötts-inflammation och tandlossning varpå det i sin tur gör så ont i djurets mun att den slutar att äta. Detta kan i sin del vara livshotande om man som ägare inte är uppmärksam på hur djuren äter och beter sig. Är det minsta möjliga tecken ska man snarast möjligt ta sitt djur till en bra veterinär som kan hantera sjukdomen. För att förhindra problem med tänderna kan man borsta djurens tänder precis som man gör på vuxna, det finns små tandborstar att köpa hos din veterinär. Det är även bra att se till att hunden motionerar ordentligt, äter ett bra foder och regelbundet får leka med både dig och andra hundar. Det är de viktigaste stegen för en frisk hund.
Det är som sagt inte ovanligt att man köper en hund som sägs vara frisk men sedan visar sig vara sjuk – och om detta händer dig är det viktigt att anmäla uppfödaren eller den person du köpt hunden av eftersom det är deras ansvar att se till så att hunden är frisk innan försäljning. Det finns ett stort antal smuggelhundar i Sverige och dessa säljer man ofta på sidor som Blocket, det rekommenderas med andra ord att välja andra alternativ när du ska köpa hund.