När jaktsuget smyger sig på är det svårt att låta bli, men det finns många regler när det kommer till jakt och dessa måste du följa. En av reglerna som kan vara svår att förstå är skyddsjakt, och den gäller för bland annat vildkaniner.

Många tror att jakt – det är någonting som enbart är relevant när det kommer till sensommar och 5135200-happy-sunhösten. Men så är det inte. Du kan faktiskt jaga även nu, både bäver, vildkanin, vildsvin och mink är djur man enligt Jägarförbundet kan jaga nu i april. Var dock observant på att vissa djur nu enbart kan jagas under skyddsjakt. Vill du ut och jaga redan nu istället för att vänta in hösten? Börja förbereda dig för det finns djur att jaga. Bra jagning krävs bra jaktkläder, exempelvis kan du inhandla det på http://fahallenjakt.se/. Men du behöver även vara medveten om alla de regler som finns när det kommer till jakt.

Skyddsjakt – det gäller

En av de djuren som går under skyddsjakt är vildkaninen, och med skyddsjakt menas att det kan tillåtas när det handlar om att förhindra skador på andra djur eller liknande.

Som exempel kan man lyfta hur rabbisen – även kallat vildkaninen – blev en plåga för åkrarna på Sudret Gotland, varpå man valde att öka jaktlaget för att minska problematiken. 2014 sköts då 800 rabbisar och i mitten av 2015 hade 400 skjutits. En av de som jagar rabbis säger att det är någonting som måste göras och att kaninens kött bland annat blir föda till människor men även att en viss del blir hundmat.

Jaga med hund & iller

Även Stefan Johansson, som är med i Gotlands skarpskytte- och jägargille är med och jagar kanin.

Man jagar med hund och iller som man släpper ner i hålen så att kaninen kommer upp ur hålen. Under tiden står man och pratar och har det trevligt. Men man får vara med när de kommer – då går det fort! Man har jakten runt fötterna, skulle man kunna säga.