Du är på väg hem efter en kväll i jakttornet. Skogen är mörk, men vacker och mysig. Plötsligt inser du att det är tredje gången du ser den där stora stenen. Du har gått vilse. Nu gäller det att inte få panik. Behåll lugnet, och läs vidare.

Det allra viktigaste är förberedelserna. Därför är det nödvändigt att redan innan skogsutflykten köpa och ta med sig rätt produkter för att öka sina överlevnadschanser. Bara genom att ha med dig ett kokkärl och en tändare kan du koka och således rena vatten, något som du inte överlever många dagar utan. Dessutom kan du förbereda genom att ladda ner 112-appen som sänder dina koordinater till SOS Alarm och därmed underlättar sökandet efter dig.

Hur du hittar mat

Efter några timmar börjar magen att kurra. Då är det viktigt att veta hur man hittar ätbara växter och djur. De flesta små och stora djur är ätbara. Tänk dock på att tillaga köttet över eld först för att döda skadliga bakterier. När elden ändå är igång kan du passa på att koka en enkel och näringsrik nässelsoppa.

Många av växterna som finns i svenska skogar är ätliga, exempelvis maskrosor och många bär. Provsmaka en liten mängd först. Är smaken besk, så är den med största sannolikhet giftig. När det gäller svamp bör du dock undvika alla sorter du inte garanterat känner till. I de svenska skogarna finns nämligen många giftiga svampar som kan se ofarliga ut, exempelvis den vita flugsvampen som liknar en champinjon.

Hur du håller värmen

Förutom mat och vatten är det viktigt att hålla dig varm, så att du inte förlorar för mycket energi. Gör upp en eld i god tid innan solen går ner. Då har du både värme och skydd mot rovdjur inför natten. Vidare kan det vara en bra idé att bygga ett vindskydd att sova i.

Som du nu förstår är överlevnad i skogen mycket komplicerat. Minsta lilla snedsteg kan kosta en livet. Det bästa är därför att vidta åtgärder för att inte gå vilse till att börja med!