Vad finns det att tänka på när du har djur med dig bak i bilen? Bland annat att hunden eller katten ska sitta säkert och tryggt.

Ska du ta med dig hunden på semester i bilen? Det är en självklarhet för många hundägare att vovven hänger på när det vankas semester – oavsett om det är till en fjällstuga, ut på landet eller något liknande. Förutom att bilen ska ha rätt däck för säsongen och väglaget, däck som du kan hitta här på https://www.dack365.se/, så krävs det en transportbur också.

Hund bak i bilen

I en artikel i Expressen går det att läsa om hur du som kör med hund i bilen antingen behöver ha en hundbur, hundsele eller sitta bakom ett kraftigt lastgaller. Hunden får med andra ord i sitta eller gå lös i bilen eftersom en hund på bara 7 till 8 kilo vid en hård inbromsning eller krock vid 80 km/h kan väga upp till hela 400 kilo då den far som en projektil från baksätet eller bagageutrymmet. Om du har ett säkerhetsbälte till hunden behöver du välja ett robust och vadderat som både är tryggt och bekvämt för hunden att använda vid bilåkning. Det ska med andra ord inte skära in i pälsen. En hund kan dessutom vara åksjuk, men det går att träna bort då hunden har ett begränsat utrymme att vara på.

Inbromsning och vatten under transporten

Jordbruksverket.se går det vidare att läsa hunden alltid måste sitta säkert, inte minst vid inbromsning. Dessutom ska hunden erbjudas vatten minst var sjätte timme, men gärna mer än så. Det bästa är om hunden har tillgång till friskt vatten hela tiden under transporten i bilen. Det finns till exempel skålar som gör att hunden inte spiller vatten när den dricker, perfekt för bilen med andra ord. Mer om vad som är viktigt att tänka på när du har bil i bilen går det att läsa om på länken till Jordbruksverket här ovan.